Tutorial Cara Pasang Iklan Nuffnang di Blogspot

Sana-sini orang cakap tentang buat duit dari blog,untuk itu, kepada pengguna blog baru, yang nak buat blog dari iklan, dan nak mulakan dengan nuffnang. Ini tutorial untuk kalian. Ini semua diambil menerusi blog nuffnang sendiri, kepada yang mahu mencuba , silakan !

Langkah 1: Login ke akaun Blogger : http://www.blogger.com/start. Kalau tiada ,boleh buat dulu akaun korang.

Langkah 2: Lepas login ,ia akan ke dashboard terus, di bahagian Design, pilih edit html.

Langkah 3: Masukkan kod iklan nuffnang. Di akaun nuffnang akan ada bahagian ‘add ads’ atau ‘tambah iklan ‘ kan?Ambil kod dari situ.

Di blogspot korang :

Letak Iklan bahagian header : Atas sekali tu kan / Leaderboard Unit:
- Di bahagian Edit html tu , baca dan letak betul-betul lepas element.

Nak letak iklan antara post / Adding Large Rectangle Unit:
- Search for atau klik (CTRL+F) di ‘edit html’ tu , cari ni : “post-footer-line-2″ dan pastikan kod element dekat-dekat situ juga, ia mesti dia atas perkataan ,ok?

Nak letak iklan kat sidebar / Pergi ke page element , add html/javascript / Adding Skyscraper Unit:
- Using Page Element Gadget, select HTML/Javascript and insert ad codes in the text area provided.

Langkah 4: Boleh preview dulu, lihat . Alah,jika dekat preview dia memang tulis error ,tapi betul-betul jadi saja,asalkan placement atau iklan tu letak tempat yang tak mengganggu pembacaan pengunjung blog korang.

Sebarang pertanyaan, boleh tanya pihak Nuffnang, kalau Anem boleh jawab, Anem jawab :)

Kongsikan artikel ni ?

Yang Mungkin Berkaitan:

Comments
  • syazwana January 27, 2011 at 12:29 pm

    yess!!!
    dalam banyak2 blog akhirnya jumpa blog nii yang paling jadi buat benda alah ni.
    terbaek..
    time kaseh banyak2..
    :D

    • arnamee February 12, 2011 at 12:29 am

      terima kasih, ada soalan,tanyalah:)

  • nurull 101 January 30, 2011 at 11:17 pm

    tutorial yg terbaik stakat yg saya gugel.. lengkap… thnx for info…

    • arnamee February 12, 2011 at 12:29 am

      sama-sama ya:)

  • Hani February 10, 2011 at 7:20 pm

    nuffnang ni kena daftar dulu ke nak dapatkan kod die? kene bayar x?

    • arnamee February 12, 2011 at 12:30 am

      yerp, kena daftar dlu,tak daftar, mcma dia nk bgi check nanti,kan?:)

  • azie azureEn July 3, 2011 at 9:41 pm

    yay baru daftar nuffnang tdi. thanks eh. \(^ ^ )/

    tapi yg skyscraper tu tak jadi la O.o

    • arnamee July 10, 2011 at 10:26 pm

      Tahniah dah daftar nuffnang . Tak jadi ya ?

  • azie azureEn July 10, 2011 at 10:39 pm

    owh dah jadi dah. haritu code nuffnang tu gile sikit. ^^

    • arnamee July 10, 2011 at 11:13 pm

      Alhamdulillah. good2:)

  • d July 20, 2011 at 11:26 am

    thanks…sgt3…membantu utk blogger baru cam sy

  • Ummi Iman July 26, 2011 at 12:48 am

    mohon share info

  • epul August 3, 2011 at 9:26 pm

    assalammualikum arnameee… trima kasih sebab bagi info yang berguna tu… sebab saya ni pun new blogger, jadi banyak lagi yg nak kena belajar. (www.blogkita-blog.blogspot.com)

    • arnamee August 6, 2011 at 6:04 am

      Alaikummussalam epul :)
      Boleh, sama-sama belajar, pape tanya je ya:D

  • are-rull August 4, 2011 at 3:23 pm

    nk tanya..
    1 – nk dftr dgn nuffnang ads ni kna pape byrn tak?
    2 – byrn dpt dr nuffnang tu cner dikira?hari2 kna post blog ke?

    • arnamee August 6, 2011 at 6:06 am

      Salam are-rull.hye:)
      1-daftar dengan nuffnang takde bayaran, free asalkan ada blog:D
      2-Bayaran, satu klik ikut iklan juga. kadang 0.25 sen. dia akan update pndptn kita setiap hari isnin – rajin updte blog pasal isu semasa, yg orang google dan suka baca, dptlah ramai pengunjung :)

      • hapPy tEenegEr September 5, 2012 at 9:32 pm

        kalau dah ada nama kat home kita dashboard tu maknanya kita pnya blog dah ad di bawah nuff nag la yer kak??

        http://syara1727.blogspot.com/

      • hapPy tEenegEr September 5, 2012 at 9:35 pm

        akak tolong saya macam mana nak uat iklan bawah nuffnag saya baru buat akaun tadi

        http://syara1727.blogspot.com/

        • arnamee October 17, 2012 at 10:40 pm

          DASHBOARD Nuffnang.com.my ke dik ? kalau betul dah ada, adalah dik, sebab kena masukkan nama dulu dalam laman web nuffnang.
          cara letak bawah post gini dik : adik pergi ke blogger.com dulu, p kat template, right, dia tanya adik pilih jawapan kiri, kemudian , Search for atau klik (CTRL+F) di ‘edit html’ tu , cari ni : “post-footer-line-2″ dan pastikan kod element dekat-dekat situ juga, dan code dari nuffannag yang adik ambil tadi letak mesti dia atas perkataan “post-footer-line-2″ tadi tu,ok?

          adik cuba dulu.

  • Fawwaz September 26, 2011 at 1:05 am

    salam…sori la klaw soklan ni mngacaw skit …

    cmner kita nk check income kita mlalui blog ? mksud aq,,mcm duit dok masok tu kan..ha..cmner nk check..??

  • Mr LePaK October 6, 2011 at 10:36 am

    SalamX..!!

    Mengapa ye bila saya add dia tulis begini:

    Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (http://protechnosource.blogspot.com/)

    Sedangkan di Blog Manager dah tersenarai url http://protechnosource.blogspot.com/

    Pening pulak kepala fikir… lama tinggal dunia html nie… terlupa habis… hehe..!!

    • arnamee January 23, 2012 at 12:22 am

      Salam.

      maaf, lewat sangat balas. bagaimana dengan blog ? dah dapat betulkan error iklan di blog awak ?

  • bella November 11, 2011 at 8:05 pm

    thank you so much for the tutorial :)

    • arnamee November 27, 2011 at 5:14 am

      You’re welcome :)

  • blogkamek November 18, 2011 at 2:37 pm

    great… thanks for the tips…

    • arnamee November 27, 2011 at 5:15 am

      youre welcome…:)

  • ain December 28, 2011 at 12:04 pm

    salam,
    blogwalking utk cari cara nk letak ads nuffnang.. dah buat tapi jadi error leh expalin x ape yg silap thanks lot

    • arnamee January 6, 2012 at 10:05 pm

      salam. dah betulke nuffnang tu yang ?

  • Izyan Nur Syazana January 15, 2012 at 6:56 pm

    haha! i did it..dh lame try..macehhhh! ~.~

  • mmimi January 20, 2012 at 12:39 pm

    soklan sy sama dgn mat lepak tu..heheh. pesal dia kluar matvh error??

    • arnamee January 23, 2012 at 12:28 am

      cuba padam semua nuffnang punya code, dan letak semula :D . Jika gagal juga , mungkin tempatnya salah, atau code sedikit tersilap .

  • Jun Juliana January 31, 2012 at 4:15 pm

    cane nk dptkan kod nufnang tu? nk kene register ngn derang dulu ker?

    • arnamee January 31, 2012 at 11:23 pm

      Ye, kod nuffnang itu jika dah daftar nanti, baru akan diberi. dan letak mengikut cara yang ditunjuk :)

  • syamil March 1, 2012 at 11:51 pm

    salam..tak paham…gambo yg display mcm len jer dgn setting blogspot yg skg ni..terus tak leh nk bt…blank…
    syamil�´s last blog post ..Senarai Produk

    • arnamee March 11, 2012 at 4:26 am

      Blank mcmne tu ya? maf lambat jawab :(

      • aewarR October 12, 2012 at 12:32 pm

        kak Arnamee, macamana ek kalau nak letak iklan nuffnang tu kat header blog ? ye la mula2 tekan edit HTMI , pastu nak letak kod tu kat mane ??

  • SupermanHijau March 15, 2012 at 12:23 pm

    nice blog. sila kunjungi blog saya http://supermanhijau.blogspot.com/

  • apit July 18, 2012 at 9:31 am

    kalu nak tambah nuffnang byk2 boleh dak???cam mna ye?

    • arnamee July 19, 2012 at 12:33 am

      Boleh je pasang – paling banyak tiga tempat. tapi kalau banyak blog, letak di semua blog boleh iklannhya :)

  • pelabur emas fizikal September 9, 2012 at 10:19 am

    thanks..
    pelabur emas fizikal�´s last blog post ..PERBANDINGAN PELABURAN EMAS DENGAN PELABURAN WANG

    • arnamee October 17, 2012 at 10:40 pm

      sama-sama awak :-)

  • peni October 21, 2012 at 8:58 pm

    silaturahim

  • suha November 30, 2012 at 8:25 am

    akak nape kat website nuffnang tu tak da pon icon add ads page
    saya dah register tapi still x leh nak pergi kat web dia
    asyik pegi kat nuffnangx ja

    • arnamee April 2, 2013 at 4:39 pm

      Adik baru daftar ya? orang baru memang akan terus jadi nuffnang X ? ada ceks etting tak, tak pun rujuk help , try nanti tanya akak balik :)

  • liyanna May 28, 2013 at 1:22 pm

    gambar pecah..xkuar ponnnnn

    • arnamee May 29, 2013 at 3:12 pm

      maaf,insyaallah, nanti saya betulkan semula, terima kasih beritahu :)

  • Post a comment

    CommentLuv badge

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.