Tentang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia | Asasi UIA

uia iium arnamee

Sejak penubuhannya kira-kira 27 tahun lalu, UIAM merupakan salah sebuah universiti yang sering diperkatakan di dunia Islam.

Update sedikit:

Maklumat penuh tentang Asasi Uia / CFS IIUM di sini : Dari syarat kepada pointer

PANDUAN KEMASUKAN KE UIA: Kementerian pengajian tinggi

Cara memohon asasi UIA / CFS UIAM : untuk pelajar Malaysia [sini ] , for foreign student [ click here ] /
Phone: (+603) 79462400

INFO TENTANG asasi UIA /  Centre for foundation studies (CFS) ,IIUM :http://www.tokesah.com/2011/05/info-centre-for-foundation-studies-cfs-iium/

Segala soalan tentang pengajian dan program serta cara kemasukan ke UIA – Rujuk di sini : http://www.iium.edu.my/anr/students/prospective

Course / kos apa yang ada di UIA : Rujuk blog ini : http://al-hadi19th.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

Macamana / bagaimana mahu masuk UIA : Untuk uundergraduate boleh isi borang di sini : http://itdportal.iium.edu.my/anr/Online07/online.php

Apatah lagi, matlamatnya adalah untuk menghidupkan kembali konsep pembelajaran secara Islam dan meluaskan bidang pilihan kepada umat Islam dalam pengajian peringkat tinggi.

Kampus induk UIAM yang seluas 283 hektar terletak di Gombak, Selangor mampu menawarkan pelbagai program pengajian kepada pelajar dari dalam dan luar negara.

Selain itu, UIAM juga mempunyai dua kampus cawangan iaitu; kampus cawangan di Petaling Jaya, Selangor yang menempatkan Pusat Asasi.
Kampus di Kuantan, Pahang pula menjurus kepada pengajian Sains Kesihatan, Farmasi dan Perubatan.Manakala UIAM Kampus Kuala Lumpur merangkumi dua institut iaitu Istac dan Institut Perbankan dan Kewangan Islam (IIiBF)

Nota : lepasan STAM boleh masuk jayid jiddan terutamanya, yang lepasan SPM jika boleh 3 kredit dalam subjek agama . Dan di sana perlu pandai bahasa arab at least basic. (akan diajar)

Basic syarat masuk ke UIA — sini :

http://sayasarera.blogspot.com/2011/03/syarat-kelayakan-masuk-ke-uia-tercinta.html

Soalan popular tentang UIA :
Pakaian macamana? Guna bank apa? Dan pengangkutan ?
Jawapan : Pakaian tutup aurat, Bank muamalat, Manakala bas disediakan [dah bayar dalam yuran] + ada pengankutan sendiri lagi mudah.
Jika mahu tahu banyak lagi tentang UIA Gombak , klik sini : http://komuniti.iluvislam.com/index.php?/topic/6076-kongsi-maklumat-mengenai-uia-gombak/
CSFIIUM / ASASI UIA / MATRIK UIA :
Di matrik UIA [Centre of Foundation Studies] / Asasi UIA , Bahasa yang akan pensyarah gunakan semasa kuliah ialah Bahasa Inggeris tuk semua kursus, kecuali BAR dan IRK yang menggunakan Bahasa Inggeris.
Program Asasi UIAM diadakan untuk menyediakan pelajar-pelajar bagi kemasukan ke tahun pertama program Ijazah Sarjana Muda Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Program ini adalah menepati aspirasi falsafah, visi dan nilai universiti yang diusahakan menerusi empat aspek penekanan iaitu integrasi, islamisasi, pendedahan antarabangsa dan kecemerlangan menyeluruh atau ringkasnya triple ICE atau III CE yang bermaksud integration, islamization, internationalization dan comprehensive excellence.
Dalam perlaksanaannya, UIAM menekankan pendidikan berteraskan Islam di mana pelajar-pelajar didedahkan kepada nilai-nilai dan cara hidup Islam bagi meningkatkan kefahaman mereka terhadap Islam secara teori dan amali dalam era globalisasi.
Maklumat Penuh Tentang CSFIIUM : http://eputra.com/program-asasi-uiam/
APT dan EPT WAJIB diduduki pada minggu taaruf. Keputusan ujian ini akan menentukan tempoh pengajian di CFSIIUM
Sample EPT: http://www.iium.edu.my/celpad/temu/?download=EPT_SAMPLE_NEW_FORMAT_SEM_1_0910.pdf
Sample APT : http://www.iium.edu.my/celpad/temu/?download=sampleAPT.pdf
Rujukan lain :EPTAPT: http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=96&thread_id=2826&pid=34638#post_34638
Sedikit Panduan :
- Tips memilih pusat pengajian : http://fit3nan.wordpress.com/2009/01/30/panduan-memilih-pusat-pengajian/
-Tips memilih / beza antara Asasi, Matrikulasi dan Diploma :
+ http://eputra.com/pilihan-antara-matrikulasi-asasi-atau-diploma/
+ http://komuniti.iluvislam.com/index.php?/topic/22368-asasi-atau-matrikulasi-yang-mana-lebih-baik/
P/S :Source : UIAM OFFICIAL WEBSITE

Antara Soalan popular tentang UIA :

Pakaian macamana? Guna bank apa? Dan pengangkutan ?

Jawapan : Pakaian tutup aurat, Bank muamalat, Manakala bas disediakan [dah bayar dalam yuran] + ada pengangkutan sendiri lagi mudah.

Jika mahu tahu banyak lagi tentang UIA Gombak , klik sini :

[mengenai UIA Gombak]

CSFIIUM / ASASI UIA / MATRIK UIA :

Di matrik UIA [Centre of Foundation Studies] / Asasi UIA , Bahasa yang akan pensyarah gunakan semasa kuliah ialah Bahasa Inggeris untuk semua kursus, kecuali BAR dan IRK yang menggunakan Bahasa Inggeris.

Program Asasi UIAM diadakan untuk menyediakan pelajar-pelajar bagi kemasukan ke tahun pertama program Ijazah Sarjana Muda Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Dalam perlaksanaannya, UIAM menekankan pendidikan berteraskan Islam di mana pelajar-pelajar didedahkan kepada nilai-nilai dan cara hidup Islam bagi meningkatkan kefahaman mereka terhadap Islam secara teori dan amali dalam era globalisasi.

Maklumat Penuh Tentang CSFIIUM : [Program asasi UIAM]

APT dan EPT WAJIB diduduki pada minggu taaruf. Keputusan ujian ini akan menentukan tempoh pengajian di CFSIIUM

Rujukan : tentang EPT dan APT ini : [klik sini ]

Sedikit Panduan :

Tips memilih pusat pengajian : [Panduan memilih Pusat pengajian]

[Panduan isi borang UPU ]

Tips memilih / beza antara Asasi, Matrikulasi dan Diploma :

[Memilih antara matrikulasi atau diploma]

[Asasi, Matrikulasi Mana lebih baik]

+ Lain-lain : UIAM OFFICIAL WEBSITE

Kongsikan artikel ni ?

Yang Mungkin Berkaitan:

Comments
  • siti faridah January 8, 2011 at 12:34 pm

    hwa !! awak,,, sy nak masuk uia,,,,,,,,,, sy nak masuk uia jugak !!!,, sy nk smbung master,, tp kelayakan dia sy takut nk tgk,, huhu

    • arnamee January 14, 2011 at 3:55 pm

      insyaallah, saya doakan :)

      • siti salwa ahmad October 9, 2012 at 3:58 pm

        as salam … saya tinggal di luar negara. Anak saya akan mengambil peperiksaa IGCSE tidak lama lagi. Minat sangat nak masukkan beliau ke UIA. Walau bagaimana pun Beliau tidak mempunyai matapelajaran Bahasa malaysia. Boleh kah beliau apply mana mana kursus di UIA sepertimana pelajar luar negara yang tidak perlukan BM.

        Terima kasih.

        • arnamee October 17, 2012 at 11:02 pm

          Salam akak. Jika mengikut syarat kemasukan pelajar antarabangsa memang begini :

          At least three (3) principal passes in the General Certificate of Education ‘Advanced Level’ (GCE) ‘A’ Level Examination (UK Educational System) obtained in one sitting; OR International Baccalaureate (IB) with a minimum of six (6) subjects obtained in one sitting; OR
          Any other qualifications that are recognized by the Senate of the University as equivalent to the above

          namun untuk sebarang pertanyaan akak boleh rujuk :

          Telefon bahagian kemasukan : +60 (3) 6196 4048/4047/4040 ext. 3019

          Facebook : http://www.facebook.com/pages/Academic-Management-Admissions-Division-IIUM/212378915500359

          Harap membantu. Maaf dan terima kasih :-)

        • AQJ October 19, 2012 at 10:18 pm

          Salam, Aunty. Saya rasa boleh utk apply ke UIA dengan IGCSE. IGCSE adalah OLevel jadi harus apply di Centre for Foundation Studies (CFS). Saya juga apply dgn sijil IGCSE krna dduk di skolah antarabangsa & tlah mendapat tawaran utk intake this November. Ttapi kalau anak aunty ambil Alevels, boleh trus masuk degree. :)

          • arnamee October 26, 2012 at 12:45 am

            terima kasih AQJ jawab untuk soalan akak siti salwa. :)

        • arnamee October 26, 2012 at 12:46 am

          akak boleh rujuk jawapan adik AQJ kita dalam komen ni artikel ni : http://arnamee.com/blog/tentang-universiti-islam-antarabangsa-malaysia-asasi-uia/#comment-2862 . :)

  • fiza April 2, 2011 at 1:28 pm

    kak macam mana apply matrikulasi UIA? yang UPU tu bukan kan kak? itu ipta kan? macam mana ya nak apply matriks UIA.

  • atun April 10, 2011 at 9:40 am

    salam,

    apa beza matrik dan asasi UIA?

    apa program2 yg ditawarkan utk matrik dan asasi di UIA?

    di mana pusat pengajian utk matrik UIA dan asasi UIA?

    terima kasih atas mklum balas yg diberi..=)

    • arnamee April 20, 2011 at 7:37 pm

      Salam.

      Dulu dikenali sebagai matrik,kini asasi :)

      Program yang ditawarkan:

      rogram Asasi UIAM terbuka kepada mereka yang daripada Aliran Sains, Sastera atau Teknikal seperti berikut;

      Aliran Sains atau Sastera

      Asasi Undang-undang
      Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan
      Aliran Sastera Sahaja

      Asasi Ilmu Pengetahuan Berteraskan Wahyu dan Warisan Islam
      Asasi Sains Kemanusian
      Asasi Bahasa Arab
      Asasi Bahasa Inggeris
      Aliran Sains atau Teknikal

      Asasi Kejuruteraan
      Asasi Sains Fizikal
      Aliran Sains Sahaja

      Asasi Perubatan
      Asasi Pergigian
      Asasi Sains Hayat
      Asasi Farmasi
      Asasi Sains Kesihatan Bersekutu
      Asasi Kejururawatan
      Aliran Sains, Sastera atau Teknikal

      Asasi Senibina dan Rekabentuk Alam Sekitar

      Pusat pengajian nya ada di :

      Centre for Foundation Studies
      International Islamic University Malaysia
      Jalan Universiti
      46350 Petaling Jaya
      Selangor Darul Ehsan, Malaysia
      Phone (+603)-79462400
      Fax: (+603)-79571006 / 79555485 / 70540319

      dan

      Centre for Foundation Studies
      International Islamic University Malaysia
      Jalan BBN, 1/7D
      Fasa 3A/3B Putra Nilai
      71800 Negeri Sembilan, Malaysia
      Phone: 06-8563400/3402/3403/3404
      Fax: 603-8503455

  • fm May 7, 2011 at 12:36 pm

    APT ngan EPT tu amende?

    • ahmad aqil May 9, 2011 at 1:48 pm

      arabic placement test n english placement test

    • arnamee May 29, 2011 at 5:57 pm

      Ahmad aqil dah jawabkan : APT dan EPT tu arabic placement test n english placement test

  • ahmad aqil May 8, 2011 at 9:40 pm

    saya tak pernah belajar b.a. ape akan jdi bila saya fail test APT nanti?

    • arnamee May 29, 2011 at 5:57 pm

      Insyaallah, boleh, kuatkan diri belajar bahasa arab :D

    • cik nur May 26, 2013 at 12:10 pm

      @ahmad aqil: sy pun xde basic arab bila masuk sne..APT n EPT tu menentukan tempoh kita belajar kt sne…sy fail APT then hanya dpt level 4 utk EPT, then akibatnya dpt asasi selama 2 thn sbb kena ambil kls arab n bhasa inggeris smpai lah kita melepasi level2 yg diperlukan bg setiap kos….tp xpe, yg penting, uia akan jaga kita n asuh kita sebaik mgkin.. ad yg 1 setengah thn, ad yg stahun..

      • arnamee May 26, 2013 at 6:51 pm

        Cik Nur, terima kasih sudi jawabkan :)

  • bulan May 21, 2011 at 2:19 am

    Harap Dapat masuk uia nanti, tempat idaman dari dulu.. yang best nya disana boleh mantapkan pelbagai bahasa utama dunia.

    menarik :)

    • arnamee May 29, 2011 at 5:56 pm

      Memang UIA tempat terbaik untuk pelbagaikan bahasa. :D

  • farah June 3, 2011 at 8:34 am

    assalamualaikum..hye sy frah…sy nk tanye mcm mn cara nk pergi k asia jaya rapid kl petaling kalau daripada iium???pihak universiti ade sediakn bas ke utk keluar daripada iium???

    • arnamee June 12, 2011 at 2:38 am

      Alaikummussalam.. bas 231. pegi ke lrt putra. trus ke asia jaya. tapi pihak uia tak sediakan bas ke luar :D

  • ekin August 24, 2011 at 11:43 pm

    sy kurang pngetahuan tentang cara untuk masuk ke u. ad sesetengah u mahu kelulusan stpm. sedangkan sy bakal menduduki spm pd november tahun ini… adakah sijil spm layak?atau kena sambung form6?

    • arnamee October 12, 2011 at 12:32 am

      Kelulusan stpm atau matrik untuk ambil/ sambung pengajian degree (ijazah), manakala kalau dengan kelulusan spm sahaja, hanya untuk sambung diploma, namun jika mahu degree, masuk matrikulasi (setahun/ dua tahun belajar lagi) dahulu, lepas tu baru boleh sambung untuk degree.Tapi jika memilih lepas spm, nak masuk u terus , kiranya adik mahu ambil diploma dulu, dalam 3 atau 4 tahun, kemudian baru boleh sambung ambil ijazah, 3 ,4 tahun juga :)..

  • aina October 9, 2011 at 4:55 pm

    assalamualaikum,,,,,saya nak tanya pelajar lepasan STAM boleh masuk uia x,,,
    course ape yer,,,???

  • yuri October 24, 2011 at 9:19 am

    kalau tak amik aliran agama,cuma ambil pendidikan islam masa spm boleh masuk uia x..

    • arnamee November 27, 2011 at 5:12 am

      Boleh saja, tiada masalah , asalkan ada 5 subjek kredit. dan agak bagus dalam subjek teras :)

  • nabilah November 27, 2011 at 10:19 pm

    salam, akak, sy baru exam spm this year. kat skola sy amek aliran sains. tp result exam selalu menghampakan. utk spm ni xtau la result sy cmne. so sy xtau lps spm ni nk smbung study kat ne. smpai kdg2 rse nk keje trus kat mane2. tp org kate law lulusan spm je gaji sikit. so sy nk smbung bljr tp xtau nk amek course ape. sy law bole nk jd jururawat tp tkutlah nnt kene inject2 org. law setakat jaga mkn minum n tlg mandikn bole lah.hehe.. *sorry menyusahkan

    • arnamee December 6, 2011 at 2:06 am

      Salam adik syg. adik minat apa ? atau dalam erti kata lain adik berbakat dan orang kata adik bagus dalam bidang apa, itulah bidang yang adik boleh belajar lagi dan lagi . Mungkin kadangkala belajar di sekolah , kadangkala kita tak faham , tapi kalau lagi rajin belajar, bertanya, insyaallah adik akan lebih bijak di kolej atau universiti nanti. lakukan istikharah tau , doa dan tanya pada kawan-kawan , apa yang diorang tengok adik pandai :)

  • Indraputera December 11, 2011 at 12:09 am

    Assalamualaikum, akak…Sy nak tanya..apa kelebihan UIA? Boleh citer c-kit pasal UIA x? TQ.

    • arnamee January 6, 2012 at 9:57 pm

      Alaikummussalam dik . UIA ni bukan sahaja terkenal dengan pembelajaran yang bersifat antarabangsa dan mementingkan pengetahuan agama dan bahasa arab malah adik akan merasakan sangat selesa belajar disini, kerana hampir semua bidang ada:)

  • salina December 17, 2011 at 8:31 pm

    Assalamualaikum. Saya ingin bertanya sini ada menyediakan pengajian jarak jauh tak? Saya bercadang untuk mengambil kursus TESL di UIA. Saya menghargai segala maklum balas dengan segera.

    • salina December 17, 2011 at 8:33 pm

      * kursus bachelor TESL di UIA. Ada x?

      • arnamee January 6, 2012 at 11:18 pm

        Alaikummussalam, UIA memang ada pengajian jarak jauh – kelas sabtu ahad ( . Kursus TESL di UIA pun wujud. Cuma untuk pengajian ini saya tidak pasti ada atau tidak untuk distance leraning – untuk keterangan lanjut boleh rujuk di sini :

        http://www.iium.edu.my/anr/students/prospective

  • pika December 19, 2011 at 9:39 pm

    assalamualaikum..saya nk tanya klau nk masuk matrikulasi uia kena mohon kat mana?mean ada official website ke utk mohon kemasukan tu..??or permohonan nie sama ngan matrik lain.

    • arnamee January 6, 2012 at 10:47 pm

      Alaikummussalam. Kemasukan ke matrik UIA tidak sama dengan kemasukan ke matrik lain. kena mohon terus dengan pihak UIA, hubungi mereka. Adik boleh rujuk di website ini, jika ada apa-apa pertanyaan boleh tanya akak : http://www.iium.edu.my/cfs

      terima kasih :)

  • iza January 5, 2012 at 8:12 pm

    salam,,sy dpt fast track kat uia utk course engineering,,sy tatau na pegi ke tak sbb so far sy still tatau minat sy lbih menjurus ke arh ape,buntu sgt :( sy pon tatau sgt pasal bidang engineering ni~ pe ptut sy buat ea?!

    • arnamee January 6, 2012 at 10:06 pm

      Salam. akak ada kawan perempuan yang ambil engineering di UIA dulu, dan bekerja pun dalam bidang tu sekarang. Adik dah buat istikharah, dah tanya ibu bapa, hati adik, dan minat adik, serta pertimbangkan dengan pilihan lain, insyaallah adik akan dapat keputusan yang terbaik. akak doakan :)

  • Eyzan January 6, 2012 at 7:24 pm

    Assalamualaikum…akak..sy baru abis spm tahun lepas 2011..tggal tggu resul je lg..mmm..sy teringin sgt nak masuk Uia..huhu..mcm mna nak mohon?..& Kos apa yg sy patut ambil..sbab byk sgt pilihan..huhu..harap akak boleh bg pendapat..mmm….doakn sy ye spm ne..mudah2x han result spm sy meletup..INSYAALLH..Trial spm pun dpat 5A je..huhu..mmm..

    • arnamee January 6, 2012 at 10:45 pm

      Alaikummussalam adik syg. UIA . adik kalau nak masuk terus lepas SPM , kena masuk matrikulasi UIA dahulu, baru akan ambil ijazah di UIA . Dalam erti kata lain, kena bermula dengan mana-mana matrikulasi dahulu tau, sayang .

      Nak masuk UIA , yang penting dapat 5 kredit. 5A memang dah boleh dah tu.

      Adik kena tahu minat adik apa sayang , insyaallah dengan istikharah dan bertanya cikgu, ibubapa,insyaallah adik tau kos apa syg nak pilih:)

      Manakala nak tau course apa yanga da, adik rujuk sini : http://al-hadi19th.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

      Nak masuk matrik UIA : kena rujuk laman web ni-http://www.iium.edu.my/cfs

  • Mazreena January 11, 2012 at 11:10 pm

    as salam.sy science stream stdnt.akk ,sy nak sngt masuk UIA.kiranya mcm dh ‘jatuh cinta’ mcm tu.tpi takut tk dapat.sy tgh tunggu untuk results spm,.ingat nak amik law atau human science.:). senang tak untuk apply ke uia?ada tak cra sekirnya sy x dpt ke uia,tpi sy nak ke uia juga?-_-
    Mazreena�´s last blog post ..UIA.

    • Ash January 12, 2012 at 11:08 am

      Sy pun nk msuk Human Science. Mmg brcita2 nk jdi psychologist. Tp dlm praturan pngambilan ktanya Science Stream x boleh ambik course tu kat UIA. Hampa sgt..

      • arnamee January 17, 2012 at 12:18 am

        salam. betul tu. hanya aliran sastera sahaja yang boleh ambil sains kemanusiaan , takpe, ada yang lebih baik menanti. di u lain pun, masih boleh kejar cita-cita tersebut,insyaallah :)

    • arnamee January 17, 2012 at 12:17 am

      Salam adik syg..hanya pelajar aliran sastera sahaja boleh memohon program Asasi human science. Tapi adik boleh ambil law, itu tiada masalah :).

      cara nak apply uia, ialah adik kena mohon masuk asasi dulu . boleh tanya mereka di pafe FB ini : https://www.facebook.com/pages/fscc-cfs-iium/147877608570453?ref=ts – boleh bertanya soalan di sana . :)

  • izzah aziz January 13, 2012 at 7:53 pm

    salam ukhwah.
    admin, maaf saya tumpg tya.banyak nak tya ni.
    saya sedang menunggu result spm saya yang saya duduki pd 2011 lalu.trial spm saya dpt 9A1B1C.
    degn result trial,tak layak ea nak mohon asasi?
    jika saya nak ke uia,saya perlu mohon asasi dulu kan?
    bila permohonan dibuka?
    dan apa yang akan berlaku jika seseorang tu gagal ujian APT dan EPT,dia terus tak layak masuk uia ke?

    *terima kaseyyyy ;D

    • arnamee January 17, 2012 at 12:26 am

      Salam ..

      nak masuk UIA, kalau boleh tunggu result betul . Betul , untuk ijazah dalam uia kena pohon asasi dulu .

      Untuk masuk, betul ada APT, EPT :
      Menurut seorang sahabat di UIA – melalui eputra berkata begini:

      brape lame kite blajar di asasi uia bgantung pada keputusan peperiksaan EPT dan APT semasa mnggu orientasi..bagi pelajar yg mdpt level 6 untuk EPT atau Level 2 utk APT akan mlanjutkan plajaran di asasi slama stahun..bagi pelajar yg mdpt level 5 utk EPT tempoh pmbelajaran 1 tahun stengah..bagi pelajar yg mdpt level 4 dan kebawah tempoh pmbelajrannya ialah 2 thn..

      dan

      untuk tahun ini, kemasukan dan tarikh boleh rujuk sini : http://www.iium.edu.my/admissions

      -harap membantu. terima kasih :)

  • areen January 14, 2012 at 9:41 am

    assalamualaikum kak..kalau saya tak amik kelas bahasa arab masa sekolah menengah pun boleh masuk jugak kan??tak ada apa-apa masalah kan?

    • arnamee January 17, 2012 at 12:28 am

      Boleh sayang, tiada masalah. sebab nanti orentasi nanti ada ujian b.arab (ept, apt) :

      “brape lame kite blajar di asasi uia bgantung pada keputusan peperiksaan EPT dan APT semasa mnggu orientasi..bagi pelajar yg mdpt level 6 untuk EPT atau Level 2 utk APT akan mlanjutkan plajaran di asasi slama stahun..bagi pelajar yg mdpt level 5 utk EPT tempoh pmbelajaran 1 tahun stengah..bagi pelajar yg mdpt level 4 dan kebawah tempoh pmbelajrannya ialah 2 thn..” – kata seorang rakan UIA melalui lawan e-putra :)

  • liyana badri January 14, 2012 at 11:14 am

    assalamualaikum !~

    akak , sya mmg nak masuk uia ni . stiap student wajib amik bhsa arab . bhsa arab ni the biggest prob lah . sya x da basic lgsg . setahu sya APT tu sgt pnting sbb test tu lah yg tntukan jgka masa pmblajran kita kan [for asasi] ?

    sya cma takut x leh bwk . eng sya pon tongganglanggang ! aduss . sya kna matimatian la study nnt . =))

    akak , mmm . . .kira bhsa arab tu akan effect pointer ke ??

    • arnamee January 17, 2012 at 12:32 am

      alaikummussalam dik. b.arab tu bahasa wajib ambil . tak susah pun. ramai je kawan kawan akak tiada basic, belajar b.arab kat uia kata senang rupanya b.arab ni. sebab ia lagi mudah dari belajar b.i tau. senang ingat. itu kelebihan b. arab. betul , menurut seorang rakan uia kata :

      “brape lame kite blajar di asasi uia bgantung pada keputusan peperiksaan EPT dan APT semasa mnggu orientasi..bagi pelajar yg mdpt level 6 untuk EPT atau Level 2 utk APT akan mlanjutkan plajaran di asasi slama stahun..bagi pelajar yg mdpt level 5 utk EPT tempoh pmbelajaran 1 tahun stengah..bagi pelajar yg mdpt level 4 dan kebawah tempoh pmbelajrannya ialah 2 thn..”

      - nanti dah habis asasi, masuk uia, no problah arab tu dear , yakinkan hati, bila dah usaha, doa, insyaallah ALLAH tolong. jangan belum cuba dah mengalah tau . adik boleh punya :)

  • nurul January 15, 2012 at 4:08 am

    assalamualaikum kak..
    sy utk pmr ada belajar bhs arab..alhamdulillah dpt a..
    tp msa form 4 sy ambil sains tulen..jd stop bljr arab..
    bhs arab tu slh satu syarat kemasukan ke uia ke?
    atau bleh bljr lain sms progrm asasi?
    terima kasih.. :)

    • arnamee January 17, 2012 at 12:37 am

      alaikummussalam dik . alhamdulillah. adik pandai :) Bahasa arab bukan syarat masuk UIA , sayang. sebab yang tiada basic, boleh mausk dengan syarat ambil ujian b.arab nanti, tak susah. insyaallah :).

      jika adik ambil sains, adik boleh mohon asasi berkaitan sains, banyak juga, undang undang, atau sebarang pertanyaan , adik boleh rujuk sini :

      https://www.facebook.com/pages/fscc-cfs-iium/147877608570453?ref=ts

      terima kasih :)

  • Singa January 18, 2012 at 1:50 pm

    Saya orang Singapura, bgaiman saya boleh masuk kat UIA. Apakah syarat-syaratnya n kelulusan yang perlu ada.

    • arnamee January 23, 2012 at 12:25 am

      sebarang pertanyaan boleh mohon dan bertanya melalui IIUM Admissions and Records Division : http://www.iium.edu.my/anr dan boleh dihubungi melalui talian : Phone: (+603) 79462400 .

  • chinta January 19, 2012 at 2:27 pm

    tumpang tanya,

    kalau bukan islam,boleh x masuk uiam?

    • arnamee January 22, 2012 at 11:51 pm

      boleh saja. agama apapun boleh masuk UIA , namun ujian bahasa arab perlu juga dilalui . itu tiada masalah ;D

  • izzah aziz January 19, 2012 at 9:54 pm

    salam
    mcm mana nak mohon asasi sebelum ke uia pula?
    masa kita isi upu oline tu ke?

  • yyabdulrahman January 23, 2012 at 5:41 pm

    salam. masok UIA kena ada bhasa Arab SPM ke?

    • arnamee January 31, 2012 at 11:20 pm

      Salam . tak perlu ada b.arab spm . nanti akan ada EXAM masa nak masuk asasi UIA (mcm matrik ) nak menentukan kita akan belajar di asasi 1 tahun atau paling lama 2 tahun sebelum ke UIA untuk degree . apapun, jika ada basic, itu lebih baik :D

  • ctrahmah January 25, 2012 at 1:16 am

    assalamualaikum :)
    saya nak tanya , saya ambil sains tulen sewaktu SPM 2011 ..
    bolehkah saya memohon course human science ? saya amat minat dgn psychology . adakah permohonon untuk asasi human science boleh dibuat melalui prmohonon upu sahaja ?
    tq~

    • arnamee January 31, 2012 at 11:22 pm

      Alaikummussalam . jika ambil sains yang melibatkan bio, fizik semua itu memang tak dapat ambil course human science , tapi jika sains sahaja, atau sastera itu tiada masalah . Ya- melalui UPU ia ditawarkan . namun jika ada pertanyaan , boleh merujuk kepada HEP UIA terus – Phone: (+603) 79462400 . :)

  • sj February 3, 2012 at 8:10 am

    assalamualaikum.. nk tnye klau nk msuk asasi pergigian uia, muet kne bape eh?

    • rizQan February 4, 2012 at 9:20 am

      untuk kemasukan ke semua program asasi uiam,
      ept akan diberi perhatian terlebih dahulu,
      manakala muet hanya diperlukan bila nak sambung ijazah di main campus nanti ^_^

      • arnamee February 5, 2012 at 2:01 am

        terima kasih awak jawabkan :)

    • arnamee February 5, 2012 at 2:00 am

      Alaikummussalam -

      betul , macam rizqan kata di atas : untuk kemasukan ke semua program asasi uiam,
      ept akan diberi perhatian terlebih dahulu,
      manakala muet hanya diperlukan bila nak sambung ijazah di main campus nanti :)

      • nur adiba December 4, 2012 at 10:38 pm

        assalamualaikum..maafkan ana kerana menyampuk…. :)
        ana kurang jelas..apakah mksd ept? jazakillah..

        • arnamee April 2, 2013 at 4:41 pm

          Alaikummussalam dik, EPT tu ENGLISH PLACEMENT TEST, khas untuk student UIA . English exam . Ia menentukan berapa panjang tempoh asasi :)

  • amirah February 4, 2012 at 9:47 pm

    assalamualaikum…
    saya ingin tanya tentang degree di uia..apakah syarat kelayakan untuk menyambung degree di uia??

    • arnamee February 5, 2012 at 2:20 am

      Alaikummussalam .

      perlu memasuki pusat asasi uia dulu selepas spm. kalau selepas stpm, boleh terus isi borang upu untuk sambung degree uia. syarat nak sambung degree kat uia – pointer mesti 2 ke atas , lebih jika boleh :)

  • amirah February 5, 2012 at 7:05 am

    beraper kah minimum pointer utk memasuki degree dlm bidang pengurusan perniagaan??

  • sj February 6, 2012 at 6:58 pm

    kalau di asasi pergigian mendapat pointer rendah, adakah akan ditendang dari uia?

    • arnamee February 9, 2012 at 12:43 am

      3.5 minimum . namun jika tidak , bukan ditendang , mungkin akan disambung ke pengajian seperti Allied Health Science, Nursing and Biological Science di UIA nanti . Apapun pointer 2.5 adalah basic minimum yang paling baik :)

    • arnamee February 9, 2012 at 12:44 am

      tambahan : akan ditendang keluar uia jika 2 ke bawah selalunya . dont so worry dear :)

  • Syazwina February 9, 2012 at 5:38 pm

    Assalamualaikum,saya teringin nak ambil human science in physiology tapi setelah dikaji ada 3 ujian yang perlu diambil sebelum boleh masuk kan.english,arab dan tilawah kan? kalau tilawah kita tunggang langgang masih boleh ke kita diterima?terima kasih:)

    • arnamee February 13, 2012 at 12:40 am

      Alaikummussalam. Tentang semua subjek tu, memang akan ada subjek tersebut masa asasi lagi, dari basic akan diajat. tilawah dari mula2 lagi akan di ajar. Tak susah, insyaallah senang , kena kuat semnagat dan rajin, pasti boleh :)

  • syazwani February 12, 2012 at 6:55 pm

    assalamualaikum..sy da lame berminat nk msk uia. sy lepasan diploma dr ipts dan berhajat nk smbg degree in nursing di uia..tp x tau cmne nk apply..blh x terangkn sedikit cmne nk apply?

  • hussien February 13, 2012 at 2:48 pm

    saya nk tnye…..macam mana nk apply msok uia..???
    sy nk amik diploma senibina….
    ade sesiapa yg bole bntu saya..???
    sy amat memerlukan pertolongan…..plz

    • arnamee February 13, 2012 at 3:17 pm

      salam adik .
      di uia , sebelum degree perlu masuk asasi dulu . Tiada diploma di UIA. asasi dalam bidang uia adalah di uia Petaling jaya . Setelah melauinya dalam setahun/ dua,insyaallah boleh sambung degree uia. Cara nak apply ke UIA cawangan PJ – http://www.mohe.gov.my/ – asasi PJ :)

  • hussien February 13, 2012 at 3:21 pm

    sy lepasan ikm….bole ke..??

  • shasha February 15, 2012 at 5:58 am

    salam if smbung degree utk law bleh x? now sy sdg ambil diploma in security management.

  • yaya February 16, 2012 at 11:59 pm

    assalamualaikum,

    akak, saya nak tanya, tengah confius ni, saya berminat nak jadi peguam syariah, so kt uia ada asasi undang – undang…
    betul ke pilihan saya kalau saya apply asasi undang – undang kat uia?
    atau saya patut apply tamhidi syariah dan undang – undang kat usim?

    asasi undang – undang kat uia 2, untuk sesiapa yang nak jadi lawyer yang uruskan kes2 jenayah je ke?

    sekian, terima kasih…

    • arnamee February 19, 2012 at 2:55 am

      Alaikummussalam .

      asasi undang-undang dekat uia ada bahagian syariah dan juga perundangan jenayah . begini, kedua-duanya akan menguntungkan jika memilih salah satu – sama ada uia atau usim . Jika ambil asasi undang-undang di uia, pastinya mudah ke uia untuk sambung degree , dan jika ambil tamhidi syariah kat usim , boleh juga sambung ke uia untuk degree. Begitu juga sebaliknya.

      Kesimpulannya, kedua-dua pilihan agak lebih kurang (namun ada keistimewaannya juga ). Untuk yaya, istikharah, berdoa, fikir mana yang terbaik, berbincang dengan mereka yang lebih arif, insyaallah dapat buat pilihan yang tepat :)

      all the best ya ! :)

  • N.Yana February 19, 2012 at 1:44 am

    Salam…Saya merupakan student yang amik spm tahun 2008….
    Saya selama beberapa tahun dulu study di uitm, berhenti sbb masalah kewangan…
    Maka, saya sekrang minat dengan asasi undang2 di uia dan uitm…

    Semuanya ok, kecuali english saya…saya dapat b4….tapi, english for science and technology pula saya dapat a2….boleh ke saya mahu ke asasi undang2?

    • arnamee February 19, 2012 at 3:08 am

      Salam : Insyaallah boleh jika dipertimbangkan melalui sayart ke 2 (pada syarat am di bawah ) . Dibawah ini saya sertakan syarat , namun jika ada pertanyaan lain :

      Telefon bahagian kemasukan : +60 (3) 6196 4048/4047/4040 ext. 3019

      Facebook : http://www.facebook.com/pages/Academic-Management-Admissions-Division-IIUM/212378915500359

      syarat kemasukan ke asasi undang-undang UIA:

      Terbuka kepada Kategori A :
      ALIRAN SASTERA DAN SAINS

      (Untuk Bumiputera Sahaja)
      Tempoh pengajian antara 2 hingga 4 semester bergantung kepada pencapaian akademik.

      Memenuhi Syarat Am
      serta
      SYARAT KHAS PROGRAM
      1. Gred A- dalam mana-mana empat (4) mata pelajaran.
      2. Gred B+ dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris
      atau
      Kombinasi gred B dalam mata pelajaran Bahasa
      Inggeris dan gred B+ dalam mata pelajaran Bahasa
      Arab Komunikasi atau Bahasa Arab Tinggi
      3. Gred B dalam mata pelajaran Sejarah
      4. Kepujian gred C dalam mata pelajaran Mathematics
      5. DUA (2) kepujian gred C dalam mata pelajaran berikut :
       Science
       Literature in English
       Kesusasteraan Melayu
       Geografi
       Additional Mathematics
       Sains Pertanian
       Perdagangan
       Ekonomi Asas
       Information & Communication Technology
       Prinsip Perakaunan
       Tasawwur Islam
       Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
       Pendidikan Syari’ah Islamiah
       Physics
       Chemistry
       Biology
       Pengajian Keusahawanan
       English for Science & Technology

  • SERI DEWI CINTA February 29, 2012 at 10:52 pm

    SAYA NAK TANYA PROGRAM NON AKADEMIK DI UIA TU APE EH?SYARAT KELAYAKAN?

  • NADYA SAHARRUDIN March 31, 2012 at 6:11 pm

    Assalamulaikum..saye nak tanye…saye minat dgn food techs..kalau saye nak amik asasi kat uia…asasi sains ape yg sesuai dgn course tu?n subjek ape yg akan dipelajari dalam asasi sains yg related dgn food techs tu?plez tlg reply…

  • saya May 7, 2012 at 2:07 pm

    as’salam.
    saya pelajar spm 2011. and saya tak berjaya upu uIam. saya tak akan dapat masuk Uiam lagi ke?

    • arnamee June 3, 2012 at 7:01 pm

      salam adik .boleh masuk UIA lagi. bergantung pada syarat. mungkin adik boleh ambil diploma di U lain. cuba mohon sambung ijazah di UIA satu hari nanti . Jangan putus asa tau :)

  • Vee May 7, 2012 at 2:09 pm

    Kak. Saya tak pkai tudung. Bole ke saya masuk uia? Wajib ke pkai tudung? Akak. Saya nk amik asasi in tesl dkt uia tp bile saya buat permohonan program tesl tak ditawarkan yg ade asasi bahasa inggeris kat uia. Mcm mane? Kampus uia ade dekat mane?

    • Uia student May 19, 2012 at 3:55 am

      bagi muslimah, wajib rasenya pakai tudung kat UIA. sebab x pernah namapak student free hair..

      asasi English tu same ngan tesl kot..

      kampus uia untuk bdak asasi di petaling jaya.. cber google map skit..

      Vee… cubalah pakai tudung.. lame2 biasalah..

      • arnamee June 3, 2012 at 6:53 pm

        @uia student , terima kasih sudi jawabkan soalan vee , untuk saya :)

  • Vee May 7, 2012 at 2:11 pm

    Kak. Saya tak pkai tudung. Bole ke saya masuk uia? Wajib ke pkai tudung? Akak. Saya nk amik asasi in tesl dkt uia tp bile saya buat permohonan program tesl tak ditawarkan yg ade asasi bahasa inggeris kat uia. Mcm mane? Kampus uia ade dekat mane? 47547

    • arnamee June 3, 2012 at 6:57 pm

      salam vee. maaf lambat jawab. betul , macam uia student cakap, tak nampak lagi yang free hair.semua wajib tutup aurat syg . kadangkala memang yang kita mohon, tak dapat. tapi secara basicnya , boleh mohon dan tanya terus ke UIA admin (call mereka) . manakala kampus asasi uia di Petaling Jaya(asasi sains), selangor dan Nilai , negeri sembilan(asasi sastera). boleh cek di google map:)

  • GURLzzz May 7, 2012 at 3:41 pm

    kak,sy telah dpt offer asasi kejururawatan dari uiam.sy ingin bertanya soalan:

    1) sy akn bljar asasi kjururwatan nanti dalam tempoh berapa thn ye???

    2) di manakah kmpus untuk sy belajar asasi kejururawatan ye?

    3) bagamana soalan yg dtanya dlm EPT dan APT?

    • arnamee June 3, 2012 at 7:07 pm

      salam gurlz. maaf jawab .

      1- asasi apa bidang sekalipun paling lama 2 tahun. selalunya ramai setahun saja, namun ia bergantung pada pencapaian :)
      2- ASASI kejururawatan adalah dalam aliran sains , mungkin di PJ , insyaallah :)
      3- adik boleh rujuk link ini unttuk EPT dan APT : http://komuniti.iluvislam.com/topic/2328-ept-dan-apt-asasi-uiam/ :)

  • wawa May 7, 2012 at 3:58 pm

    Assalamualaikum kak, alhamdulillah saya dah dapat offer ke asasi sains hayat uiam, saya amat berminat dengan medic. Bolehkah saya amek degree medic lepas asasi sains hayat ni nt? Tanx…

    • arnamee June 3, 2012 at 7:08 pm

      Alaikummussalam wawa. alhamdulillah. insyaallah, jika pencapaian adik baik dalam sains hayat , tiada masalah ambil degree medic. namun bergantung juga pada syarat . belajar rajin2 ya :)

    • arnamee June 14, 2013 at 10:28 am

      @wawa:

      Salam WAWA, akak betulkan sikit, sains hayat akan dapat masuk sarjana muda sains bio, kalau mahu ke perubatan di galakkan tukar masa hujung sem , dia bagi peluang,tukar ke sains perubatan, waktu tu apply,cuma kena score masa sem 1 hayat tu,insyaallah dapat tukar dan seterusnya boleh mengambil ijazah medic,insyallah. Maaf dik :(

  • PINKY May 7, 2012 at 11:28 pm

    salam kak, sy nk tnye klau sy dpt asasi kejururawatan sy perlu ambil ke matrik uiam tu??
    tenz for da reply….

    • arnamee June 3, 2012 at 7:08 pm

      salam adik, asasi dan matrik tu sama tau yang . :)

  • saya May 8, 2012 at 12:45 pm

    adakah pelajar lepasan matrikulasi kpm tak akan dapat masuk ke UiA?

    • arnamee June 3, 2012 at 7:11 pm

      salam. insyaallah jika menepati syarat kelayakan masuk ke UIA, tiada masalah dari matrik lain masuk uia. cumanya keutamaan diberi pada akal bgraduan dari asasi uia sendiri :)

    • arnamee June 3, 2012 at 7:11 pm

      salam. insyaallah jika menepati syarat kelayakan masuk ke UIA, tiada masalah dari matrik lain masuk uia. cumanya keutamaan diberi pada bakal bgraduan dari asasi uia sendiri :)

  • benji May 11, 2012 at 12:48 am

    ok sy nak citer ckit….saya graduan uia bachelor in biz admin. bukan dr stpm tp dr matrik uia pj.
    result time spm xdelah sekencang mana kalo dibandingkan amalina tu….so u can guess my age noh..hehhehe…

    meh sy citer mcm mana proses nak masuk uia….

    pilihan pertama: selepas SPM

    agak2 kalo result ok BI lpas n lain2 subjek ok apply lah…
    lpas tu pilih kursus ape yg korang nak….
    contoh mcm saya degree in biz admin…masa kat matrik ni xde tau yg ade cuma economics n management sciences…

    so diterima masuk kne amik exam time orientation..orientation tu seminggu la…orientation dipanggil taaruf week yer…bahasa arab tu…dalam seminggu tu ade lah hari2 yg akan amik exam khas bahasa arab n english nak tentukan lvl braper dapat n brapa lama pengajian korang kat matrik…kalo exam arab korang past english korang lvel tinggi korang jimat masa kat matrik….mesti korang x paham kan..exam englis EPT tu dalam pengajian tempoh 2 tahun ade 4 level lvl 3,4,5,6 lvl 2 n3 xde yer..maknanya kalo english korang mantop masa ept tu korang leh skip bebrapa level…kalo mantop pass (exempted)xyah amik english time kat matrik..tp xde kot yg lpas mcm tu..kaolo kurang dok level 3..setiap sem satu level english kne study..so kira je lah brape sem kne amik kalo nak abiskan english tu..sama gak ngan arab..tp arab ade 2 level..arab senang je pon..tanya basic jer…

    saya tgk ramai keliru lah ngan kursus…
    matrik uia ni senang ckap die da trus ke pengkhususan secara umum…cuma da masuk degree baru boleh detail nak g mana2…

    kalo nak tuka kos korang digalakkan tuka time matrik…macam dr sains hayat nak ke medic boleh je nak tuka….biasa hujung2 sem akan buka borang tok tuka kos..tp kne score lah…ade jer yg art g sciences….boleh jer..mcm member saya dr engin tuka biological science lpas tu pharmacy n last2 medic….terkejut kan..tp actually sama je subjek yg di belajar..cuma ade lah penambahan nyer..tu jer…xde lah sampai bertahun2 kat matrik tu…still 2 tahun da..korang mesti pening baca…pandai2 lah…

    so da abis matrik masuk lah gombak..yg lg satu g kuantan…kat main camp xyah amik lg EPT n APT tu….cuma yg amik exam tu yg direct intake mcm stpm stam A level..mcm tu je la…tu je la kot..malas nak taip pnat…ade soalan tanya yer…

  • mujihaezhar May 21, 2012 at 12:16 am

    salam .betul ke dah tak boleh pakai pashmina/shawl /selendang kat iium .?

    • benji May 21, 2012 at 5:08 pm

      boleh jer..tp xtau ar kat matrik..kalo kat gombak boleh jer…no hal lah…foreigner ramai je pakai…janji tutp aurat…
      benji�´s last blog post ..Mogok Lapar Terbesar Di Dunia (Palestin)

      • arnamee June 3, 2012 at 6:58 pm

        terima kasih sudi jawabkan bab pashmina dan shawl di artikel ni, benji :)

    • arnamee June 3, 2012 at 6:52 pm

      salam muji, bak kata benji di atas boleh saja pakai pashmina , shawl, asalkan tutup aurat – tak jarang, tak pendek :)

  • ida May 22, 2012 at 1:46 pm

    assalammualaikum…nak tanya sya dpat twran asasi sains hyat kat uia…adakah sya perlu mmohon ptptn??thanks…

  • fathinamani May 31, 2012 at 11:43 pm

    assalam kak.. sya dpt asasi mdic.. em, sya ad basic arab c0z dlu msa sek rendah private sch0ol la,, s0, msa pmr p0n dpt a, then spm xamik, sbb sek xajar.. Agak2 b0leh x sya dpt asasi sthun? biasany cne eh? thx 4 d inf0 :D

    • benji June 1, 2012 at 3:00 am

      medic ade 15 core subjects…which mean xleh wat setahun….normal 2 tahun..regardless pass arab or not yer dik…kne ingat bukan stakat core subjects je..elek tif pon ade lg…english lg arab lagi…subject agama lg….so kalo ikut logik boleh abis x dalam masa setahun? arab die x susah basic jer…mcm sekolah rendah…so xde masalah kot nak pass..tp xleh wat setahun..subject medic banyak…memang xleh…kalo nak setahun g matrik KPM la jawabnya….
      benji�´s last blog post ..Mogok Lapar Terbesar Di Dunia (Palestin)

      • arnamee June 3, 2012 at 4:48 am

        terima kasih benji. sudi jawabkan. may ALLAH bless you :)

    • arnamee June 3, 2012 at 4:47 am

      salam fathinamani, maaf jawab , betul, rujuk benji cakap tu :( seperti dia taip ) -

      medic ade 15 core subjects…which mean xleh wat setahun….normal 2 tahun..regardless pass arab or not yer dik…kne ingat bukan stakat core subjects je..elek tif pon ade lg…english lg arab lagi…subject agama lg….so kalo ikut logik boleh abis x dalam masa setahun? arab die x susah basic jer…mcm sekolah rendah…so xde masalah kot nak pass..tp xleh wat setahun..subject medic banyak…memang xleh…kalo nak setahun g matrik KPM la jawabnya…. :)

  • farid July 21, 2012 at 12:29 pm

    salam..sye nk tny,di iium ad x course pgrusan perniagaan?..

    • arnamee July 23, 2012 at 10:06 pm

      salam. di iium ada pengurusan perniagaan (degree, master, asasi ) – di bawah Economics and Management Sciences- (Kulliyyah Ekonomi dan Sains Pengurusan ) – asasi pula- Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan di bawah Kulliyyah Ekonomi dan Sains Pengurusan

  • ab July 23, 2012 at 9:38 pm

    sye nk tnye,skrg da ade diploma in nursing,kalo nk continue degree engineer blh x?

  • mas August 10, 2012 at 3:36 pm

    salam, saya nak tanye permohonan asasi uiam nie dibuka brpe kali setahun? dan boleh kah pelajar lepasan spm bukan semasa memohon untk kemasukan asasi? (saya pelajar spm tahun 2011, saya berhasrat untuk memohon asasi uiam pada tahun hadapan untuk kemasukan tahun 2013/2014). Harap dapat membantu..

    - kalau boleh, bagaimana pula cara permohonan nye? :)

    -ouh ya, lagi 1 bila tarikh permohonan paling awal selepas nie? :)
    untuk tahun nie boleh lagi x? kalau untuk tahun depan kemasukan bulan berapa ea?
    terima kasih

    • arnamee August 14, 2012 at 12:17 am

      Salam. Maaf lambat jawab . Permohonan adalah dua kali setahun . lepasan spm bukan semasa boleh saja memohon asalkan mengikut syarat asal yang di tetapkan .
      permohonan ke asasi UIA adalah melalui : http://www.mohe.gov.my/.

      kemasukan pada : bulan september ini (tarikh bergantung pada mohe ,manakala bulan januari 2013, selalunya pada hujung tahun:)

      atau boleh terus call : Phone: (+603) 79462400 ( Admission and Records (AnR) ) untuk sebarang pertanyaan terus :)

      dan facebook pula adalah : http://www.facebook.com/pages/Academic-Management-Admissions-Division-IIUM/212378915500359

      TERIMA KASIH :)

  • fatin September 3, 2012 at 10:35 pm

    nk tnya ckit bole,,law lpsan stam bole msok,,lpas stpm bole x msok???

    • arnamee October 17, 2012 at 10:34 pm

      salam. lepasan stpm boleh masuk :-)

      syarat asas :

      SPM + Result STPM :

      A Pass at the SPM level or equivalent with at least

      • A Credit in Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia or equivalent
      • A Credit in “Pendidikan Islam” / “Tasawwur Islam” / ”Pendidikan Al-Qur’an & As-Sunnah” / ”Pendidikan Syariah Islamiah” at the SPM level or equivalent;
      • A Credit in any three (3) subjects in SPM/equivalent.

      and

      A Pass at the STPM examination with a CGPA of 3.00 or at least:

      • Grade C [Subject Grade Point (SGP)] of 2.00 in the General Paper;

      • Grade C [Subject Grade Point (SGP)] of 2.00 in two [2] of other subject taken.

      and

      Obtained a required Band in the “Malaysian University English Test” (MUET) as specify by each programmes.

      * The University reserves the right to change the above requirements at any time without prior notice.

  • husna October 4, 2012 at 8:49 am

    salam…akk…taon ni sy spm…da mohon matriks…tpi bukan matriks UIA la…sye blja skola agama..so ad amek arabic ,syariah n quran sunnah…boleh x kalau taon dpn masok matrik biase j utk amek accounting..n then msok uia utk amek degree??

    • arnamee October 17, 2012 at 10:51 pm

      Salam dik. Boleh je dik, tiada masalah masuk UIA lepasan matrik biasa. cuma pastikan adik punya SPM :

      • A Credit in Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia or equivalent
      • A Credit in “Pendidikan Islam” / “Tasawwur Islam” / ”Pendidikan Al-Qur’an & As-Sunnah” / ”Pendidikan Syariah Islamiah” at the SPM level or equivalent;
      • A Credit in any three (3) subjects in SPM/equivalent.

      MANAKALA adik punya MUET OK DAN point adik dekat matrik tinggi . Dia ada kelulusan tertentu , kadangkala . sebab keutamaan diberi pada Asasi UIA untuk kemasukan degree. Boleh rujuk sini :

      Telefon bahagian kemasukan : +60 (3) 6196 4048/4047/4040 ext. 3019

      Facebook : http://www.facebook.com/pages/Academic-Management-Admissions-Division-IIUM/212378915500359

  • Amirah October 16, 2012 at 7:54 am

    Salam..akak, saya mintak maaf andainya soalan ni dh ditanya..banyak sangat jd saya tak baca…saya pelajar sains stream..dan sy minat nak ambil bidang sains kemanusiaan kt uia..boleh ke sy mohon?

    • arnamee October 17, 2012 at 11:13 pm

      Salam adik syg..hanya pelajar aliran sastera sahaja boleh memohon program Asasi human science. Maaf sangat.
      cara nak apply uia, ialah adik kena mohon masuk asasi dulu . boleh tanya mereka di page FB ini : https://www.facebook.com/pages/fscc-cfs-iium/147877608570453?ref=ts – boleh bertanya soalan di sana . :)

      atau terus :

      Telefon bahagian kemasukan : +60 (3) 6196 4048/4047/4040 ext. 3019

      Facebook : http://www.facebook.com/pages/Academic-Management-Admissions-Division-IIUM/212378915500359

      • nur adiba December 4, 2012 at 11:02 pm

        assalamualaikum..kepada akk arnamee..
        saya adiba…maaf menyampuk diruangan ini…
        sy sbnrnya berminat sgt nk masuk ke UIA dan bercadang utk masuk ke asasi uia tapi sy dah mohon matrik..masih ade peluang untk sy masuk ke asasi di uia?.. :) sy nak tanye…di uia ada tak menyediakan course utk Pendidikan awal kanak2??..sy berminat sgt dengan course ini.tapi sy dr aliran sains tulen dan ramai yg tdk setuju sy ambil course ni,,kata mereka penat2 je belajar pasal sains then ambil course yg mcm tu….kwn2 sy mcm tak galakkan namun disebabkan minat dan galakan drpd ibubapa serta sir dan tecer saya ditempat tuisyen sy tahu yg sy boleh berjaya dlm bidang ni..tapi sebelum tu memang sy berniat utk sambung asasi dulu then boleh tros ke degree dlm bidang ni… :)…kalau menurut akk boleh tak sy buat cmni?…bljr di asasi dulu then ambil course yg sy nak ni (kalau ada) :)) jazakillah ~

  • ikem March 14, 2013 at 3:30 pm

    nak tnya klu lps s.p.m nak msk u blh ke? cdng nak ambik usuludin..

  • Kira March 21, 2013 at 9:39 pm

    Salam..susah tak nak masuk asasi senibina dan rekabentuk alam sekitar kat uiam ?

  • mirul March 29, 2013 at 5:01 pm

    assalamualaikum akak,,, saya lepasan spm 2012,, baru dapat resullt,, result saya tak berapa nak okay sangat, saya dapat 6A 2 B je tuh pun saya amik bidang vokasional dulu,, kakak rasa saya layak tak mohon asasi seni bina dan reka bentuk alam sekitar,, sebab risau isi kat upu form nanti dia orang pandang pun tak borang saya sebab diorang kata saya angan2 je lebih untuk nak masuk UIA,,? apa pendapat kakak,?

    • arnamee April 2, 2013 at 5:17 pm

      Alaikummussalam dik. Memang masuk UIA susah, kelayakan dia pun boleh tahan , namun untuk asasi seni bina (nak ambil ijazah dekat UIA kena masuk asasi dulu) , ini kelayakan dia :

      Memenuhi Syarat Am serta SYARAT KHAS PROGRAM
      1. Gred B dalam mata pelajaran Mathematics

      2.Gred C+ dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris

      3.TIGA (3)kepujiangred Cdalam mata pelajaran berikut :

      Physics
      Chemistry
      Biology
      Science
      Additional Science
      Pendidikan SeniVisual
      Ekonomi Asas
      Additional Mathematics
      Information & Communication Technology
      Sejarah
      Geografi
      PrinsipPerakaunan
      Perdagangan
      Bahasa Arab Tinggi
      Bahasa Arab Komunikasi
      Reka Cipta
      SeniRekaTanda
      Hortikultur Hiasan dan Landskap
      Pengajian Kejuruteraan Awam
      Teknologi Kejuruteraan
      Hiasan Dalaman Asas
      Teknologi Binaan
      Landskap dan Nurseri
      Pengajian Keusahawanan
      Pembinaan Domestik
      Lukisan Kejuruteraan
      English for Science & Technology dan mendapat

      kepujian gred C dalam mana-mana mata pelajaran
      berikut :

      Physics
      / Chemistry
      / Biology
      / Science
      / Additional Science
      / Lukisan Kejuruteraan

  • hi April 4, 2013 at 12:30 am

    salam…..nak tanya di UIA dalam asasi sains kesihatan bersekutu ada fisioterapi x?????

    • arnamee May 9, 2013 at 11:08 pm

      salam. setakat ni cuma ada ni saja dalam UIA – sains kesihatan bersekutu :
      Sarjana Muda Radiografi dan Pengimejan
      Diagnostik (Kepujian)
      Sarjana Muda Audiologi (Kepujian)
      Sarjana Muda Dietetik (Kepujian)
      Sarjana Muda Optometri (Kepujian)

  • aziz April 10, 2013 at 12:55 pm

    salam..akak..kat UIA ade kuota utk student skolah harian ngn student SBP ke??

    • unknown April 27, 2013 at 10:23 am

      Hang bg soalan ni buat student harian marah lah… mana ada diskriminasi mcm tu? Yg penting RESULT mesti gempak tak kira lah sekolah mana. Tak sumer SBP student tu terer sgt. Apapun yg aku tahu majorii mmg ramai dari SBPlah tu biasalah dh namanya sekolah utk budak pandai2 kan?.

    • arnamee May 9, 2013 at 10:57 pm

      Salam adik. tiada kuota antara SBP dengan sekolah harian, yang penting syarat asas kelayakan ada, insyaallah ada rezeki boleh masuk :)

  • Liza April 27, 2013 at 10:19 am

    Nak tanya, asasi sains senibina tak perlu temuduga ke? Saya sangat berharap dpt ke UIA utk pilihan kedua sbb yg UM mgkn saya tak dpt. Tengok pd result SPM saya mmg ada kelayakan, cuma Add Maths B.

  • fiqa May 13, 2013 at 9:51 am

    salam akak…
    lepasan asasi uia boleh ke luar negara x? kalau yang ambil asasi bahasa ada peluang x nak lanjutkan degree di overseas?
    terima kasih jawabkan :)

    • arnamee May 14, 2013 at 2:53 pm

      Salam adik. Setakat ni ramai yang lepasan asasi akan terikat untuk sambung belajar di UIA kampus induk. Peluang itu ada, tapi adik kena bertanya juga pada dekan nanti, sebab kebanyakkan kawan akak yang result bagus pun terus sambung ijazah di UIA juga. Persektaran pun sudah macam di luar negara. Namun entri ini tiada kaitan dengan UIA, cuma adik boleh baca cara sambung belajar di luar negara : http://sophiealyahya.blogspot.com/2013/01/cara-cara-sambung-belajar-di-luar-negara.html

  • tyrah May 14, 2013 at 12:56 pm

    salam akak, asasi sains kemanusiaan ada x kt kampus petaling jaya?

  • saidatul May 17, 2013 at 7:14 pm

    saya nk tnya..asasi kejururwatn dlm uia tu gred brpa yew???

    • arnamee May 21, 2013 at 11:20 am

      gred yang dimaksudkan adik ?

      SYARAT MINIMUM ASASI KEJURURWATAN
      C+
      Bio,Chem, Fzik, Add Math, BI, Math

  • saidatul May 17, 2013 at 7:17 pm

    selepas graduate dlm bdng jururawat,adakah pelajar2 ijazah lepasan uiam terjamin untuk mndpt pekerjaan???

    • arnamee May 21, 2013 at 11:28 am

      Tidak ada jaminan, kerana ada yang masih belum bekerja menjadi jururawat setelah grad, tapi ada yang dapat . Sekiranya adik yakin adik adalah pelajar lepasan spm sains yang cemerlang sebaiknya mohon asasi perubatatan, pergigian dan farmasi :)

  • wahyunie May 21, 2013 at 2:41 pm

    kak ,, nak tnya ,, sya nie orang sabah ,, em ,, blehka saya masuk ASASI UIA ? then saya teda amek BHASA ARAB tem SPM .. @arnamee:

    • arnamee May 22, 2013 at 2:29 pm

      Salam adik. Boleh saja masuk negeri mana pun , sayang . Dan jika tiada ambil Bahasa Arab boleh saja masuk,

      sebab nanti orentasi nanti ada ujian b.arab (apt) :

      “brape lame kite blajar di asasi uia bgantung pada keputusan peperiksaan EPT dan APT semasa mnggu orientasi..bagi pelajar yg mdpt level 6 untuk EPT atau Level 2 utk APT akan mlanjutkan plajaran di asasi slama stahun..bagi pelajar yg mdpt level 5 utk EPT tempoh pmbelajaran 1 tahun stengah..bagi pelajar yg mdpt level 4 dan kebawah tempoh pmbelajrannya ialah 2 thn..” – kata seorang rakan UIA melalui lawan e-putra :)

  • norlin May 22, 2013 at 12:22 am

    salam..nak tnya..boleh ke ambil ijazah dlm bidang sains tu dalam masa 3 tahun shaja? (sepatutnya 4 tahun)

    • arnamee May 22, 2013 at 2:47 pm

      Salam norlin, boleh ,kalau sebelum ni ada ambil diploma banyak course sama study contentnya (transfer kredit), apapun perlu dengar taklimat dulu tak pun hubungi terus bahagian akademik pusat pengajian .

  • syafik May 25, 2013 at 11:00 am

    sy nak tanya,,,,,,,td, sy buat rayuan utk asasi b.a dan asasi pengajian islam berasaskan wahyu dan warisan islam,,,,,,,tp, peluang utk masuk u cerah ke tak,,???,,,sebelum nie sy x terfikir utk apply uiam,,,,,,,insaf sudah,,,hehehe

  • syafik May 27, 2013 at 10:44 am

    thanks akak,,,,,,,byk sy dpt dari blog tu,,,,,,,in sya Allah, Allah sentiasa aturkan yg terbaik utk kita ^_^ ,,,,gudluck akak

    • arnamee May 29, 2013 at 3:12 pm

      Insyaallah adik. terima kasih. semoga berjaya ya :)

  • ira June 9, 2013 at 12:34 pm

    salam. nak tanya.
    kalau kita dah masuk matrikulasi kpm ,
    boleh x kita mohon uia ?
    ira�´s last blog post ..Lirik KL Kita Yuna featuring Qi

    • arnamee June 11, 2013 at 2:36 pm

      Salam, insyaalllah kalau menepati syarat masuk UIA boleh tapi tak semua course tau,tapi dia tetap utamakan asasi UIA kerana di asasi sudah ambil ujian arab dan english :)

  • rastam June 14, 2013 at 12:00 am

    Anak saya ditawarkan Asasi Sains Hayat, Dia minat bidang perubatan, boleh ke sambung ke degree perubatan selepas asasi nanti atau kena mohon tukar Asasi.

    • arnamee June 14, 2013 at 10:27 am

      Salam saudara, sains hayat akan dapat masuk sarjana muda sains bio, kalau mahu ke perubatan di galakkan tukar masa hujung sem , dia bagi peluang,tukar ke sains perubatan, waktu tu apply,cuma kena score masa sem 1 hayat tu,insyaallah dapat tukar dan seterusnya boleh mengambil ijazah medic,insyallah. Tahniah anak saudara dapat UIA :)

  • ira June 21, 2013 at 9:20 pm

    @arnamee: ohh. tapi mcm mana nak mohon? sbb kalau dalam upu, pilihan uia tiada. boleh x bgtahu course apa yg boleh mohon?

  • muhammad July 1, 2013 at 1:05 am

    Assalamualaikum! saya nak bertanya, untuk sambung ke diploma selepas SPM, apa syarat yang ditetapkan? dimana boleh saya dapatkan borang kemasukan selain daripada secara online? boleh berikan saya nombor telefon untuk hubungi pihak UIA tak?? ada asrama tak? syarat kemasukan ke asrama macam mana?? dan saya nak tanya bagaimana nak memohon biasiswa, pinjaman MARA atau ptptn?? saya bakal menduduki SPM tahun ni… #maaf banyak bertanya.. :D

  • najwa July 11, 2013 at 10:13 pm

    Salam..sy dpt ijazah perancangan pelancongan dan pengurusan hispitaliti di uia.boleh tak nak tukar kos kepada psikologi di u nanti?

    • arnamee December 21, 2013 at 1:47 pm

      Salam. Maaf lambat benar menjawabnya. Blog ni baru pulih dari masalah. Dah masuk ke sayang ? Memang boleh tukar masa orentasi, ikut prosedurlah, dengan syaratnya :)

  • sakinah July 12, 2013 at 9:35 am

    salam, akak..sy lepasan matrikulasi aliran sains..sy dpt upu, tapi xdpt uia..sy ingat nak try buat rayuan kat uia utk second intake..bleh ke?

    • arnamee December 21, 2013 at 1:48 pm

      salam adik. Boleh buat rayuan, tiada masalah ,insyaallahutaala :)

  • asyraf December 31, 2013 at 12:48 pm

    salam akak, saya nk tnya.. saya ni aliran sains stream, boleh ke saya nnti mohon upu minta asasi kemanusiaan.. adakah peluang saya akan dpt cerah.. walaupun kt situ tulis hnya aliran sastera sahaja yg boleh memohon… mohon pencerahan …syukran

  • adam January 2, 2014 at 10:19 am

    asskum akak bleh ke bdk sains x de arab masuk undang undang shariah di uiam

  • asyraf January 2, 2014 at 1:29 pm

    bole je… nnti kt sne kita akan belajar arab…

  • adam January 3, 2014 at 12:26 pm

    terima kasih

  • ezran-imran January 19, 2014 at 12:42 pm

    Salam . Wajib ke ambil ujian bahasa arab masa awal kemasukanan ? Kalau ya , adakah pelajar yang tak ada basic arab akan diajar akan bahasa tersebut ? Asrama/Mahallah dia ok tak ? Sekian terima kasih . Sebenarnya say berminat nak join asasi english tapi masih mempertimbang samada nak join asasi tesl uitm or asasi english uia . Tolong terangkan sedikit fasal kehidupan di uia . Terima kasih lagi sekali .

  • Wahidah January 23, 2014 at 2:42 am

    Assalamalaikum akak, saya mcm confuse sikitlah bila baca syarat nak ambik TESL kat UIA ni. Umm kalau lepas dpt result spm nak terus apply TESL kat UIA boleh ke? :(

    • Wahidah January 23, 2014 at 2:46 am

      * Satu lagi soalan umm matrikulasi tu mcm mana ye? Mmg kena ambik ke? Kalau ambik pun kat mana tu? ><

  • sarra February 15, 2014 at 9:31 pm

    kalau lepas asasi uia dpat pointer above 3.6 bleh apply untuk abroad tak ?

  • miza April 7, 2014 at 8:35 pm

    salam akk, kalau asasi kan kampus nye lain2 tempat, ade di pj ade di nilai dan lain2. kalau ijazah akan sama tempat atau mcm mane?

  • Post a comment

    CommentLuv badge

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.

Trackbacks